Yasama Derneği (YASADER), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çalışan bir grup yasama çalışanı tarafından 2003 yılında kurulmuştur.
Derneğin amacı daha demokratik, katılımcı ve etkin bir yasama sürecine hizmet etmek, yasama bilimi ve tekniğinin geliştirilmesine katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası seviyede yasama sürecinde rol alan kişiler arasındaki iletişimin güçlendirilmesine yardımcı olmak ve sivil toplumun yasama sürecine katılımını destekleyerek demokrasinin gelişmesine katkı yapmaktır.
Derneğin hedef kitlesi kamunun değişik birimlerinde çalışan yasama bürokratları ve uzmanları, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri başta olmak üzere yasama sürecine ilgi duyan herkestir.
Yasama sürecinde doğrudan veya dolaylı olarak rol alan kişiler arasındaki iletişimin yeterince güçlü olmaması, kanun yapım sürecini ve ortaya çıkan ürünü olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle Yasama Derneği, başta TBMM olmak üzere Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Bakanlıklar ve diğer kurumlarda çalışan yasama bürokratları, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.
Yasama derneği bu amaçla ulusal ve uluslararası düzeyde konferans, panel ve sempozyum gibi etkinlikler düzenlemekte, diğer ülke parlamento uzmanları ile bilgi ve tecrübe paylaşımı programları gerçekleştirmekte, sivil toplum temsilcilerine yönelik yasama eğitimleri yürütmekte, yasamaya ilişkin akademik çalışmaları teşvik etmekte ve yayınlar yapmaktadır. YASADER tarafından çıkarılan Yasama Dergisi parlamento hukuku alanında akademik bir yayın olup altı ayda bir yayınlanmaktadır.
Dernek faaliyetleri hakkında düzenli bilgi almak için yasader@yasader.org adresine elektronik posta göndermeniz yeterlidir.