“47 yaşındayım. Bugün Meclis’e ilk kez adım attım. Benim gibi birçok arkadaşım bugün ilkleri yaşamıştır. Meclisin girilebilir, dokunulabilir olduğunu yaşadık. Çay molasında Sağlık Bakanımızla tanıştık. Bizlere bugünü yaşatan herkese çok teşekkürler.”
(Fatih Mahalle Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu)
Derneğimizin, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun desteğiyle Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ile birlikte yürüttüğü “Demokraside Kadın İzleri” projesi Meclis’te noktalandı. 02/03/2011 tarihinde gerçekleştirilen “Demokraside Kadın İzleri Projesi” kapanış toplantısına, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanı İstanbul Milletvekili Güldal AKŞİT ile çok sayıda Komisyon üyesi ve siyasi parti gruplarına mensup milletvekilleri ile yasama eğitimi verdiğimiz 16 ilden gelen 50 sivil kadın örgütü temsilcisi katıldı.
EĞİTİME DEVAM ETTİK…
Toplantının sabah saat 10:00’da Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonunda gerçekleştirilen oturumunda, katılımcılara, Dilek ERTÜKEL tarafından “Lobicilik Eğitimi” verilmiştir.
MECLİSTE KISA BİR GEZİ…
Katılımcılara, Meclis binaları ve Genel Kurul salonu gezdirilerek bu yerler hakkında bilgi verildi. Öğleden sonra gerçekleştirilen t oplantının açılış konuşmaları, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime GÜNER, Yasama Derneği (YASA-DER) Başkanı İrfan NEZİROĞLU, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal AKŞİT tarafından yapıldı.
“STK’LARA YASAMA EĞİTİMİNE DEVAM EDECEĞİZ…”
Bu proje kapsamında kadın STK’lara tasarı ve tekliflerin hazırlık aşaması, Meclis komisyon ve Genel Kurulunda görüşülme usulü ile yasamanın yürütmeyi denetleme yolları hakkında bilgi verilerek bu aşamalara STK’ların daha etkin katılımlarını sağlamaya yönelik eğitim verildiğini ifade etti.Dernek Başkanımız İrfan Neziroğlu, YASA-DER’in kurulduğu günden itibaren sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına katılmasına büyük önem verdiğini belirttiği konuşmasında, STK’ların yasama sürecini ve yasama çalışmalarına etkin katılım sağlama yollarını bilmediklerini tespit ettiklerini, bu sebeple STK’ların eğitimini sağlamaya yönelik faaliyetleri arttıracaklarını belirtti.
“BU PROJE BİZİ HEYECANLANDIRDI VE HEMEN DESTEK OLMAYA KARAR VERDİK…”
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal AKŞİT Meclis’teki yasama sürecine kadın STK’larının nasıl katılabileceğini öngören bu çalışmayı ilk duyduklarında heyecanlandıklarını ve katkı verdiklerini ifade etti. Siyasette kadın katılımlarının sadece milletvekili seçimlerinde değil yerel seçimlerde de artması gerektiğini belirtti. Sayın Akşit, katılımcılara Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
PROJE KAPSAMINDA NELER YAPTIK…
Açılış konuşmalarının ardından, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği adına proje sorumlusu Sevna Somuncuoğlu, “Demokraside Kadın İzleri Projesi” hakkında bilgi verdi.
KADINLAR SORUNLARINI MECLİS KÜRSÜSÜNE TAŞIDI…
Proje kapsamında yürütülen atölye çalışmalarında öne çıkan kadın sorunları ile ilgili başlıklardan “eşitlik ve ayrımcık, eğitim, istihdam, kadına yönelik şiddet, siyasi temsil” konularında ortaya çıkan tespitler Meclis kürsüsünde dile getirilmiştir.
İSTİHDAM
“İstihdam” konusundaki kadın sorunlarını Giresun Saçayak Sosyal Eşitlik Derneği’nden Hasret YAZ, kürsüye taşıyarak çalışma hayatında kadın istihdamı arttırılmasına yönelik talep ve çözüm önerilerini dile getirdi.
EŞİTLİK-AYRIMCILIK…
“Eşitlik-Ayrımcılık” konusundaki kadın sorunlarını ve çözüm önerilerini Eskişehir Kent Konseyi üyesi Gülseren ŞENYÜZLÜ kürsüye taşıdı.
EĞİTİM…
“Eğitim” konusundaki sorunları ve talepleri İzmir Amargi’den Didem ÖZTÜRK kürsüde dile getirdi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET…
“EŞİTLİK ÇERÇEVE YASASI ÇIKARILMALIDIR”
“Kadına Yönelik Şiddet” konusu İzmir İğli EVKA Kadın Kültür Evi’nden Kızbes AYDIN tarafından kürsüye taşındı.
SİYASİ TEMSİL…
“Siyasi Temsil” ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ise Ankara Başkent Kadın Platformu’ndan Berrin SÖNMEZ kürsüde dile getirdi.
“STK TEMSİLCİLERİ MECLİS KULİSLERİNDE BAKAN, KOMİSYON BAŞKANLARI VE MİLLETVEKİLLERİ İLE SOHBET FIRSATI DA BULDULAR…”
Oturuma verilen araların Meclis Genel Kurul çalışmasına rastlaması nedeniyle katılımcılar, Meclis kulislerinde bakanlarla, komisyon başkanları ve milletvekilleriyle görüşme fırsatı da buldular. Katılımcılar, beklentilerini ve taleplerini Mecliste dile getirmekten ve milletvekilleri ile bir araya gelerek destek almaktan mutluluk duyduklarını belirterek bu projeden ve edindikleri bilgilerden çok yararlandıklarını belirttiler.
“KADIN DUYARLILIĞININ YASALARA YANSIMASI İÇİN KADINLARIN SİYASİ HAYATA KATILIMI ŞART…”
CHP Adana Milletvekili Gaye ERBATUR; zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ve ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirici eğitim verilmesi gerektiğini dile getirdi. Kadın duyarlılığının yasalara yansıması için kadınların siyasi hayata katılımının şart olduğunu ve kadınlar olmadan sorunların çözülemeyeceğini, bu sebeple kota uygulamasının zorunlu olduğunu ifade etti. Seçimlerde kadın dayanışmasının önemli olduğunu, kendisinin de bu yönde bir dayanışma ile milletvekili seçildiğini, kadın derneklerinin de kadın adayları desteklemesinin önemini vurguladı.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat TUNCEL; kadınların sorunlarını çözmek noktasında ortak hareket edilmesi gerektiğini, bu güne kadar önemli gelişmelerin kaydedildiğini işbirliği ile anayasa yapım sürecine de katkı sağlanması gerektiğini belirtti.
MHP İzmir Milletvekili Şenol BAL; kadınların katılımcı olması için kendi ayakları üzerinde duruyor olması gerektiğini hatırlatarak kadınların hak ettiği yere gelmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdiği konuşmasında, Bal ayrıca, son dönemde kadın ölümlerinin arttığını bunların azalması için gerekenlerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
YENİ DÖNEMDE KADIN ORANI EN AZ %30 OLMALI…
AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye SEYMENOĞLU; medyanın farkındalık oluşturma konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Kadın milletvekili oranının arttığı, ancak bu oranın yeterli olmadığı, yeni dönemde parlamentodaki kadın oranının en az %30 olması gerektiğini vurguladı.
Gruplar adına yapılan konuşmaların ardından TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit katılımcıların sorularını yanıtlayarak projeyi yürütenleri ve katılımcıları kutladı.
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından proje kapsamında STK’larca dile getirilen görüşlerin yer aldığı bir kitapçık da katılımcılara dağıtıldı.
Toplantı sonrası Genel Kurul Başkanlık girişi önünde aile fotoğrafı çektirildi.